School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. An chuinneog.
    Ta an chuinneog tuairim slat ar áirde, agus troigh agus ceithre orlaigh ar leithead. Ta an chuinneog déanta mar barraille. Nuair a bhíonn siad ag gabhail a bhualadh an bhainne, sgallann siad an chuinneog. Ins an t-samhradh nuair a bhíonn neart bainne acu, buaileann siad trí uaire ins an t-seachtmhain, ach ins an gheimhreadh ní bhuaileann siad acht uair amháin sa t-seachtmhain. Ta fonsaidhe thart ar an chuinneog fosta le é a choinneál le cheile. Ta lonthaidhe acu fa choinne an bhainne a bhualadh. Nuair a bheidheas ag na daoine nuair a bhionn an bainne buailte, togann siad aníos an lonthaidhe go bhfeicidh siad an bhfuil im air, agus ma tá, ta an t-im déanta. Annsin togann siad an t-im agus nidheann siad suas é na phuntaí. Nidheann siad arán leis an bhlathach, agus corr uair bheireann siad é do na muca, agus do na gamhna le h-ól. Bíonn ar na daoine le salann mín a chur ins an im, no muna gcuireadh, bheadh droch bhlas ar an t-im. Nuair a bhíonn móran im ag na daoine, díolann siad é ins na siopaí ar scilling an púnt.
    Brian Ó hOireachtaigh
    Na Dúnaibh, Co. Donegal