School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Mo cheanntar féin.
    Tá mé i mo comhnuidhe ins an bhaile is ainm Árd Bán. Tá cúig toighte ar an bhaile agus tá sglátaí agus tá feilt ar an dá theach eile agus tuigheadh ar an bheirt eile. An t-ainm is coiteannta ar an bhaile is é Ó Canann. Níl sean-duine ar bith ar an baile anois atá os cionn 70 bliadhain no 60 bliadhain. Tá sean-daoine eile ar an bhaile agus thig leobhtha sgéaltaí a innse i n-Gaedhilg. Tá sean bhallóg amháin ann agus na daoine a bhí ina gcomhnuidhe ann tá siad marbh. Chuaidh daoine go h-Aimeirioca as an áit agus tá siad ann go fóill. Tá cúid de’n talamh maith agus tá an cúid eile olc. Sé an t-ainm atá ar an Pharoiste is é Paroiste Mhíodhbhaigh. Níl coillte ar bith ar an bhaile.
    An tArd Bán, Co. Donegal
    Seán Ó Canainn