School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal

Ó
    Domnaill Uí Gallcobair,
    Gortha Mora,
    Na Dunaib.
    Tá na fear sin 60 bliadain dó aois fuair sé an scéal sin [?] athair. Furas an scéal sa'n bliadain 1911.
  2. Ainmhidhte Allta.
    Tá cuid mhór cineal ainmhidhte allta ann agus tá ainm air gach cionn de na h-ainmhidhte sin. Seo cuid de na ainmhneacha, mar tá, an madadh ruadh, an mactíre agus ainmhidhte eile mar sin. Ta an madadh ruadh iongantach crosta mar itheann sé cearca agus lachan agus géacha agus rudaí mar sin. Oidhche amháin chonnaic mé madadh ruadh na sheasamh sios ag cró na gcearc, agus é ag amharc isteach ar pholl beag a bhí ar an doras. Thug sé cúpla iarraidh le fághail isteach acht bhí an poll ró bheag aige agus damharc sé gach huile áit ar an cró go bhfeicfeadh sé an dtiocfadh leis faghail isteach acht ní rabh sé áit ar bith aige le faghail isteach acht ní rabh garr dó ann agus b'éigean dó imtheacht. Bhí sé ag amharc thall is a bhfos go bhfeicfeadh sé an rabh áit ar bith aige le fághail isteach ann go maidín. Sa deireadh chonnaic sé cró agus bhí sé fosgailte agus chuaidh sé fhad leis go maidín. Bhí cuid mhór cearca sa cró agus níor fhág sé oiread agus cearc sa cró nar ithe sé. Nuair a thainig bean na gcearc fhad leis an cró cuaidh sí isteach agus cuaidh sí thart gach h-uile áit
    Máire Nic Giolla Bhrighde
    Seamus Mac Giolla Bhrighde