School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Teigheann boithre an cheanntair seo go Craoslach, go Carraic Áirt, go Tearmann agus ceann go Baile na nGalloglach; teigheann siad seo uilig as na Dúnaibh. Acht tá léar sean bhoithre annseo a rinneadh cupla céad bliadhain ó shoin. Ins an am sin bhí na mná amuigh ag obair ar na bóithre. Bhí sean bhoithre ag gabhail as na Dunaibh go Craoslach, acht níl sé le feiceal anois. Teigheann sé isteach ag an Teach Óstar ag Rosapenna agus amach siar ag Caiseal. Nuair atá tú ag gabhail suas an bealach mór go Carraic Áirt, tchionn tú é annsin ag Rosapeanna. Tá sean bhealach ag gabhail as Doire Chasain go dtí na Dúnaibh. Tá sé ag gabhail fríd an cnoc. Tá sé déanta anois le cúpla cead bliadain. Rinneadh é ins an bhliadhain 1800, fir uilig a bhí ag obair ar an bhealach sin. Tá casán eile ag gabhail as na Dúnaibh go dtí an Tráigh Mhór tall i gcúl an toighe ag Rosapenna. Na daoine atá ins an teach ósta gach Samhradh, téigeann siad thart an sean bhealach sin le radharc a fhághail ar gach rud. Geibheann tú radharc deas as cúl an toighe ósta, amach síos an bháidh ag na Dúnaibh. Rinneadh
        1. public infrastructure
    Anna Nic Giolla Bhrighde