School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Fílí an Bhaile.
    Bhí cuid mhór fílí ar an bhaile seo i bhfad ó shoin agus bhí siad iongantach maith ag déanam filidheacht. Bhí fear darbh ainm Donnchadh Mac Laithbheartaigh Dumhaigh, Na Dúnaibh, Tír Conaill, agus bí sé iongantach maith ag déanamh filidheacht. Rugadh é sa’n bhliadhain 1811 agus bhí sé céad bliadhain nuair a fuair sé bás ins an bhliadhain 1911. File iongantach maith a bhí ann ach filidheacht dó bí ag duine eile a bhí aige. Bhí fear eile darbh ainm Éamonn Ó’Siadhail, Dumhaigh, Na Dúnaibh, Tír Conaill. agus bí sé ingantach maith ag déanamh filidheachta. Rugadh é san bhliadhain 1818. Bhí sé naocha bliadhain d’aois nuair a fuair sé bás sa’n bhliadhain 1898. Fear iongantach greannmhar dó bhí ann. Thiocfadh leis filidheacht iongantach greannmhar a dhéanamh.
      1. poetry
    Nóra Ní Ghallchobhair