School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Pósaidhthe.
    Ins an am i láthair deir na daoiní go bhfuil sé mío-adhbarach pósadh i mí na Bealtaine. Ins an t-sean am ba gnáthach leis na daoiní pósadh i lár an Gheimhridh acht ní phósann siad anois go dtí an Samhradh. Deir na daoine gur [naireach]? an radhart a bheith pósta in eudach glas. Caithear eudach bán anois no deir na daoine nach mbéadh lá buadhartha ort fhad agus bíonn tú pósadh in eudhach bán. Deir na sean daoine gur pósadh bean in eadach dhearg agus go dteachaidh sí as a stuaim agus seachtmháin ó’n lá sin bhí sí ins an Teach Mhór. Máidin Sathairn amháin ins an t-sean am nuair a bhí an lánamhain ag créitheadh lamha bualadh le soillseach iad agus na sean daoine a bhí ina seasamh thart dubhairt siad nach rabh dúil ar bith aca ins an t-soillseach agus b’fíor dóbhtha no cuireadh an fear. Mí comhthrom o’n lá sin. Deirtear fósta ma chuireann sé ort an lá sin go ndóirtfidh tú cuid mhór [deora]? Ma phosann tú ar an Aoine deirtear go mbéidh do [shrogha]? ar [síala]? a bheith reaithte. I bhfad ó shoin shiubhail na daoine go dtí Teach Phobail acht ní mar sin atá anois no téigheann siad ar gluaisteann go dtí Teach a’ Phobal agus bíonn brait de gach seort ináirde acu agus nuair a thiocfadh siad abháile bhéadh an tábla lán de gach séort
      1. poetry
    Gráinne Ní Gallchobhair