School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Pósaidhthe.
    Ins an am i lathair pósann chuid is mó de na daoine ins an gheimhreadh, idir mí na Nodlag agus an Chorgas, ach i bhfad ó shóin phósadh na daoine ins an t-Samhradh. Deir na sean daoine nach bhfhuil sé ádhmháil pósadh Dia Sathairn no Dia Ceadaoine, nó i mí na Bealtaine. Ins an am i lathair geibh na daoiní airgead nuair a bhíonn siad ag gabháil a phósadh, ach i bfad ó shóin gheibheadh na daoine stoc a’s troscán tóighe. Ins an am i lathair pósann na daoiní ar maidín agus bíonn aifreann ann, ach i bhfad ó shóin phósadh na daoine ins an oidhche agus shiubhalfhadh na daoine go dtí Teach an Pobail agus muintir na tuaithe leó, ach ins an am i lathair bíonn gluaistean leis na daoine a bhitear ag gabháil a phósadh., I bhfad ó shóin béadh muinntir na tuaithe, i sgaifte mór acu leis an lánamhain go Teach an Phobail agus beadh siad ag ceól. Ní chaithfeadh na cáilíní eadach glas mar go rabh na seandaoine ag rádh gur éadach mis-ádhmáil é. Nuair a bheadh an bhainéis acu thiocfadh cuid buachaillí an bháile
      1. poetry
    Róise Níc Pháidín