School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Saidhbhreas i bhfolach
    Amuigh ar bhruach na [m?]beann ar an taoibh ó thuaidh de baile Dhoire Chásain, ta dornán mór clóihe na seasamh in áirde ós cionn na fairrge agus tá na daoine cinnte go bhfuil pota faoi an chloich seo, ag na sidéogaí. Sé an t-ainm atá ar an chloich na "Cloch Dhomhnaill Shéaghain. Anois innseochaidh mé cáide an seórt a bhí i nDomhnall Sheaghain. Fear a bhí ann a bhí in a chomhnaidhe i nDoire Chasain tá tuairim ar cheithre fichid bliadhain ó shóin, Chualaidh sé na sean daoine in a am san ag rádh go rabh póta óir i bhfollach ag na sidheogaí faoi an charraig seo. Lá amháin dar leis féin go bhfuigheadh sé an pota óir seo agus go mbéadh se saidhbhir as sin ní ba mhó. Thug se leis sluasad agus piocóid agus amach leis ag féachaint an chlóch a chaitheadh amach sa'n fhairrge agus an póta a fhághail. Ní rabh morán le cupla buille dé'n phiocóid tabhairtte [gur?] siud amach mo dhiúlach bheag dhearg as faoi an charraig agus slát draoidheachta leis in a láimh. Bhuail sé Domhnall le buille beag ins an phluic agus thionntuigh sé a bhéal [go?] chúl a chinn. As go bráth le Dómhnall na bháile cómh tiuth a's thiocfadh le na dhá
    Nora Ní Ghallchobhair
    Na Dúnaibh, Co. Donegal