School: An Mhaol Rua (Mulray) (roll number 13638)

Duibhleann Riach, Co. Donegal
Séamus Ó Gallcobhair

1. (continued from previous page)
    Thóg sé an chloc (?) agus fuair greim ar cheann dhe na pótaí agus thug leis 'na Spainné é. Thainic sé aris agus bhí na Loclannaigh ann agus mharbh siad é. Tá sé churta ar bharr an chnuic sin. Deirtear go bhfuil an póta eile annsan go foill.
  2. Lá amháin bhí fear amuigh san tsean am le peire beathadhach ag treobhadh agus bhí sé ag dul suas le sgríobh bhain se an clá de phóta óír.
    D'amharc sé thart agus chonnaich sé fear ag teacht annuas an choch agus cuir sé an cláir ar an pota aris ar eagla go bfuigheadh sé an óir air. Nuair a d'amharc sé tart airis ní rabh duine ar bith le feiceal aige agus ca dtiocfadh leis an pota a feiceal. Lá thar na bharach chuaidh sé amach (?) arít agus beirt eile leis. Fuair siad amach an ait a rab an pota acht leim cat mór bán amach agus thosuigh sí ag sgríóbadh iad le a cuid crúbh. Annsan thanuigh na daoine beaga ag caiteamh dartannaí ortha. Rith siad ar siubhal agus ca dteachaidh duine ar bith ag cuartughadh an phóta go foill.
    Domhnall Ó Gallchobhair
    Carraig Airt, Co. Donegal