School: Rann na Feirsde (roll number 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal
Pádraig Ó Baoighill

1. Bhí bean ann uair agus bhí trúir fear le faghail aici le pósadh. Bhí cuid mhór airgid agus talaimh aici. Bhí an chead fhear na bhúistear; bhí an dara fear na ghréadaidhe agus mac feirmeóra a bhí ins an tríomhadh fear. Ní rabh fhios aici cé acu dé'n trúir a ghlacadh sí agus bhí sí i ndroch-arán. Smaoitigh sí ar chleas oidhche agus í na luighe ar a leabaidh. Chuir sí uirthi éideadh mná boichte agus chuaidh sí i mbráig-riocht mná boichte. D'imthigh sí léithe a chruinniughadh déirce.
    Chuaidh sí an chead oidhche go teach an bhúisteara ach ní ró-shásta a bhí bean an toighe lóistín na h-oidhche a thabhairt díthe. Fá dheireadh indiaidh mórán cainnte leideadh isteach í. Nuair a thainic an búistéar isteach chuir sé ceist ar a mháthair cad chuige ar leig sí isteach an sean-rud sin agus bhí sé fá choinne an bhean bhocht a chaitheamh amach ar an chnoc. D'iarr an mháthair air
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Pádraic Ó Dubhthaigh