School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal

claidheamh ó'n dreisiúir.
    "Nach deas an t-seóid í", ars' an fear beag ribeach ruadh. Taisbean damh í."
    Thug sí do í agus d'iarr sé ar an chlaidheamh an chlaigeann a chathadh de'n chailligh agus caith.
    "Ó, bo-bo", arsa mac an ríogh, "caidé thug ort sin a dheanamh?"
    "Is cuma", ar' seisean, "má thig muid an bealach seo a choidhche arist cuirfidh muid an chlaigeann uirri agus mar dtarraidh is mó an truaighe muid fhéin".
    Ar maidín lá-thar-na-bharach d'imthigh an péire leo arist gur casadh bothog eile ortha. Bhí sean-bhean eile annsin, a ceann sáithte sa luaith, agus a cosa amach ar an doras. D'éirigh sí agus chuir sí céad míle fáilte roimh mhac ríogh na hÉireann ann a ainm agus ann a shloinneadh ach níor chuir sí fáilte ar bith roimh an fhear bheag ribeach ruadh.
    D'éirigh sí as an luaith agus rinne sí réidh suipear daobhthe agus nuair a bhí an suipear ithte aca d'iarr sí ar mhac an ríogh scéal a innse a chuirfeadh thart an oidhche. Labhair an fear beag
    AT0505: Dead Man as Helper
    Anna Ní Crosain