School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    an bheirt ar an stól agus a gcúl leis an leabaidh agus creid mise go raibh an saoghal ‘n-a shuidhe ar a thóin ag an peire.
    Níor b’fhada gur éirigh fear na leabtha, bheir ar a bhata, tharraing sé buille ar an óganach agus rinn crúbadán de i gcladach na teineadh. Tarraing sé an dara buille uirri-se agus chuir sé an bealach céadna í. Ghread sé orra leis an bhata agus chuidigh an gasur leis. Bhuail siad anonn agus anall iad gur fhág siad dearg ann a gcuid fola iad. Fá dheireadh d’éirigh leo an doras a bhaint amach agus dhimthigh siad le n-a n-anam.
    “Tá sí ar shiubhal anois”, arsa fear a’ toighe, “agus ní phillfidh sí indiu ná amarach agus ní fearr liom í pilleadh”
    Tharraing an sean-dhuine air an buideal arais agus níor stad sé fhéin ná an gasúr gur chríochnuigh siad é. D’ól siad agus cheol siad go maidín.
    Nuair a tháinic solas an lae dubhairt an gasúr go gcaithfeadh seisean a ghabhail ‘n-a
    AT1250: Bringing Water from the Well