School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí rí i nÉirinn fad ó shoin agus bhí triúr mac aige. Uair amháin tháinic taom tinnis ar an rígh agus ní raibh gach ar bith ábalta biseach a dheanamh de. Scairt sé i láthair ar a thriúr mac agus dubhairt sé leo go raibh fhios aige fhéin caidé dheanfadh biseach de. D'innis sé daobhtha gur ubhlaí a bhí ann a leithid seo d'áit, agus go gcaithfeadh siad imtheacht agus na h-ubhlaí a thabhairt chuige.
    Thug siad leobhtha biadh agus málaí agus d'imthigh siad a chuartughadh na n-ubhall. Nuair a bhí siad tamall maith ag siubhal tháinic siad go dtí crais-bhealach. Seasuigh siad annsin agus dubhairt siad go rachadh beirt aca bealach daobhtha fhéin agus an fear eile a ghabhail bealach do fhéin, agus dubhairt siad go dtiocfadh siad i gcionn a chéile arais ag an chrais-bhealach chéadna i gcionn lae agus bliadna. Dubhairt an fear a b'óige go rachadh seisean bealach do fhéin agus bhí an
    Máire Ní Grianna
    Síghle Ní Grianna