School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    choinne í a shlugaint nuair a tháinic an gasúr ‘un tosaigh. Thoisigh an troid eatorra, chaith an gasúr na h-iallacha uirri ach bhris sí iad. Chaith an gasúr na h-iallacha ath-uair agus cé bith dóigh a deachaidh siad i bhfasta fán chloigean uirri marbhuigheadh í. Bhí áthas agus lúthghair ar gach duine dá raibh sa chruinniughadh mhór sin nuair a chonnaic siad an gníomh éifeachtach a bhí deanta ag an gasúr - an phéist marbh agus an ghiorsach sábhailte.
    Thoisigh an gasúr annsin a scabadh an óir agus an airgid ‘na chrága fríd na daoine ionnas go bhfuigheadh sé caoi ar imtheacht uatha. Thoisigh na daoiní a chruinniughadh an airgid agus shaoil an gasúr go raibh leis, go n-imtheachath sé i nganfhios ach bhí an rí ró-athchomair aige, ná sciob sé ceann de na bróga de nuair a bhí sé ag imtheacht.
    Thiomáin an gasúr leis ar a shocair shuaimhneas go raibh sé sa coillidh, chuir an beathadhach isteach sa stábla, chuaidh isteach ‘n-a chaisleain, chaith de culaidh an fháthaigh agus chuir air a chuid sean-
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín