School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    a scabadh airgid agus óir fríd na daoine, agus ar’ sé “béidh lá eile amarach aca agus creidim gur sin a mbéidh ann”.
    Lá thar na bharach, d’imthigh an fear arais go dtí an áit a raibh an ghiorsach le h-ithe ag an phéist. Scaoil an gasúr amach an t-eallach agus thiomáin isteach ‘na coilleadh iad. Annsin chuaidh sé isteach ‘n-a chaisleain, chaith de a chuid éadaigh, agus ghleas é fhéin i gculaidh fáthaigh agus líon a phócaí le ór agus le airgead. Nuair a bhí sin deanta aige thug sé aghaidh ar an stábla, chuir an diallaidh ar an bheathadhach ghorm, thug amach é, léim sé ar a dhruim agus d’imthigh sna fatha-fásaidh agus níor tharraing srian go raibh sé ag an cladach, agus bhí níos mó daoine ann an lá sin ná bhí an dá lá eile.
    Ní raibh sé i bhfad ag an chladach go bhfacthas na tonnaí móra ag teacht isteach agus bhí an phéist ann a gcuideachta. Tháinic sí go dtí an áit a raibh an ghiorsach ceangailte sa chathaoir, agus bhí sí fá
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín