School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    agus chuir isteach iad. Agus má bhí bainne aca an dá oidhche eile bhí a trí oiread aca an oidhche sin.
    Chuir an gasúr eagar ar gach rud fá’n bhoitheach, chuaidh ‘un toighe, fuair a suipear agus shuidh sé fhéin agus fear an toighe tamall ag comhrádh ag cladach na teineadh.
    “Ar chualaidh tú”, ars’ an fear fá dheireadh, “go bhfuil inghean Ríogh le hithe ag péist mhór amarach agus má tá fear ar bith ábalta í a shábhail gheobhaidh sé í le pósadh”.
    Dubhairt an fear go raibh sé fhéin ag gabhail a amharc ar an troid agus d’iarr an gasúr cead é fhéin a leigint fósta ach ní bhfuair sé an cead mar bhí an t-eallach le coimead aige. Chuaidh an gasúr amarch a bhuachailleacht ar maidin lae na troda agus smaointigh sé go rachadh sé a amharc ar an troid gan chead gan chomhairle.
    Chuir sé an t-eallach isteach sa choillidh an áit a raibh ingeilt mhaith fá na gcoinne. Chuaidh sé isteach sa chaislean annsin agus chóirigh é fhéin i n-éadach fáthaigh. Líon sé a phócaí le ór agus
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín