School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    leas-mháthair amuigh agus luthghair an t-saoghail uirri ag gabhail a bheith ag amharc ar an bhúisteóir ag marbhadh an tairbh. Nuair a bhí an tarbh ag taoibh an bhoithigh thug sé léim anonn agus rois sé an leas-mháthair.
    Annsin thug an gasúr léim ar dhruim an tairbh agus as go bráthach leo. Shiubhail siad leo go raibh neóin beag agus deireadh an lae ann agus fán am sin dubhairt an tarbh leis an ghasúr go raibh tarbh mór ag teacht an bealach agus go rachadh sé a throid leisean, “ach muirfidh mise é”, ar seisean, agus gabh thusa a bhfolach go mbéidh an troid thart.
    Chuaidh an gasúr a bhbfolach mar h-iarradh air. Thoisigh an troid, mharbhuigh an tarbh beag an tarbh eile agus d’imthigh sé fhéin agus an gasúr leo arais. Nuair a bhí giota siubhalta aca dubhairt an tarbh beag go raibh tarbh mór eile ag teacht an bealach, go rachadh siad a troid ach go muirbhfeadh seisean é. Sá deireadh chualaidh siad an
    Pádraic Mac Páidín
    Proinnsias Mac Pháidín