Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chuaidh sí isteach bhí triúr fear 'n-a shuidhe ag taoibh na teineadh agus gan iad a dhath níos mó na trí fhód mónadh. Shuidh sí ag an doras agus thoisigh sí a ithe an lóin aráin bhuidhe a chuir a leas-mháthair leithe. D'iarr fear acu giota dén aran uirri agus thug sí sin do agus roinn sí leis an bheirt eile fosta.
    Annsin d'iarr siad uirri an t-urlár a scuabadh agus scuab. D'iarr siad uirri an pota - beag a chrochadh ar an teinidh agus chroc. D'iarr siad annsin uirri an sneachta a bhí amuigh ag binn an toighe a scuabadh . Chuaidh sí amach, fuair an scuab agus rinn sí mar hiarradh uirri.
    Nuair a bhí an sneachta scuabtha aici chonnaic sí na sméara dubha a bhfíor deise a chonnaic sí ariamh. Chuir sí ceist orra an raibh cead aici na sméara dubha a bhaint agus dubhradh leithe nach cead a bhí aici ach cead fáilte. Chuaidh sí amach arais agus thoisigh sí
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Nóra Ní Dhubhthaigh