School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    ar a dhá glún agus a ghabhail isteach ar a lámha agus ar a cosa. Scannruigh sí nuair a chonnaic sí an caislean a raibh sí gabhail a dheanamh comhnaidhe ann ach mar sin fhéin chuaidh sí isteach.
    Bhí sean-bhean mhór liath ‘n-a luighe sa chlúdaigh an teach fliuch, báidhte, an teine as, gan a’n ghreim bídh sa teach agus an teach dorcha. Chuir an buachaill ceist ar a mháthair an raibh biadh ar bith réidh aici, agus sé an freaghar a thug sí ceist a chur air caidé ‘n obair a rinne sé ar son a chodach.
    Thoisigh an lánamháin óg annsin agus chóirigh siad an leabaidh, scuab siad a teach agus nigh siad na soithigh. Rinn siad réidh béile bídh annsin agus nuair a bhí a sáith ithte aca bhí siad ar a sáimhín [suilt]? ar scor a’ bith leig an cailín uirri go raibh.
    Chaith siad a saoghal anns an chró bheag toighe sin go dtí go raibh an rí ag fághail bháis agus ní raibh fhios aige ciaca de a triúr ingheanach a dtabhairfeadh sé an áit dithe.
    Chuir sé scéala chuca agus d’iarr ar an
    AT0901: Taming of the Shrew