School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    tamaill dubhradh go raibh a dúithche caillte ag an fhear a chur na gealltaí. Ach dubhairt an breitheamh nach raibh agus léigh sé amach an litir a scríobh sé i dteach na sean-mhná ar maidín, agus thug sé breitheamhnas go raibh an long agus a losta caillte ag an chaptaoin.
    Nuair a tháinic siad amach as teach na cúirte tháinic an fear óg seo chuig an tiománaidhe agus dubhairt sé nach dtiocfadh leis é dhíol go deo. Sa deireadh nocht sí síos a brollach agus dubhairt sí “fán bomaite beag go bhfeicidh tú an pioctúir seo”, agus taisbean sí do pioctúir na luchóige a bhí ar a brollach.
    D’aithin sé annsin go raibh a bhean fhéin ag cuideadh leis agus má bhí lúthghair air roimhe sin bhí a dhá oiread lúthghaire air nuair a bhí a bhean fhéin aige. Thug sé leis na bhaile í agus bhí dóigh mhaith ortha ó sin amach.
    AT0882: The Wager on the Wife's Chastity
    Pádraic Mac Pháidín