School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

agus nuair a bhéadh a thoit caithte go mbéadh an fhearg claoidhte.
    D’fhág an fear an tOileán Úr agus tháinic i dtír i nDoire. San am sin b’eigean do siubhal ‘n-a bhaile ná ní raibh traen ná gluaistean ar bith le fághail mar tá anois.
    Ar a coiscéim ‘n-a bhaile casadh fear paca do agus d’iarr sé air a ghabhail leis aithghiorra a bhí ann ach smaointigh an fear ar an chomhairle a fuair se;- “Cam díreach an ród, sé an bealach mór an aithghiorra.
    Le clapsholas casadh teach air agus bhuail sé isteach ar lorg loistín na hoidhche agus agus bhí fear an paca istigh roimhe agus ní raibh paca ar bith leis na casadh scafta gadaidhthe air agus bain siad an paca de.
    “Bal”, ar’ seisean le fear an phaca, “da mbeitheá liom-sa an bealach mór agus gan ghabhail an aithghiorra béadh do phaca agat anois”.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Máire Ní Ghallchobhair