School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

shiubhal sé leis agus ní roinnfeadh sé an biadh leis an ocrach.
    Shroich sé an choill agus an chead buille de'n tuaigh a tharraing sé ar chrann bhuail sé é féin sa sciathán agus ní raibh ann ach nar scaith sé an sciathán de féin. Ní raibh sé ábalta níos mó a dheanamh agus b'éigean do an baile bhaint amach.
    Le breacadh an lae an tríomhadh maidín d'éirigh an díofrach beag agus dubhairt sé go raibh seisean ag gabhail 'n-a coilleadh a bhaint adhmaid.
    "A thaisgí!" ars' an mháthair, "cá mbeitheá thusa ag gabhail? Cinnte an rud a sháruigh ar do bheirt dearbhrathar saróchaidh sé ortsa fosta".
    "Seo, seo" ar seisean "dean toirtín beah domh go gasta go raibh mé ar shiubhal". D'éirigh an mháthair go mío-shásta agus rinn sí suad toirtín go grabh agus leig sé 'a dhóghadh. Annsin líon sí buideal de bhlathaich ghéir agus thug sí an dá chuid do.
    Cáit Ní Gallchobhair
    Domhnall Ó Domhnaill