School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    fuair sí a h-ainm. Bhí fear i Mionachulláin san am seo darbh ainm do Seán na Míne agus ba ghnáthach leis án rud airgid a dhéanamh gach bliadhain ar stoc. Bhí adharc bolóige aige a bhí troigh ar fad agus bhí sé lán d'ór aige. Maidin amháin go h-an luath tháinig an tóir air agus rith sé leis an adharc go bruacha na locha agus chaith amach an adharc ann agus ó'n lá sin go dtí an lá seo ní bhfuair aon duine an adharc nó tuairisc ar bith uaithe. Tá an leac ann go fóill a d'fhág sé mar marc i mbruach na locha agus cros géarrtha inntí le sgian póca agus is mar sin a fuair an loch a h-ainm.
    Clochar na nGabhar, Co. Donegal
    Conall Mac Dáibhidh