School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

fríd a chuid cleasuidheachta go minic.
    Tháinig athrú iongantach air d’imthigh an gruaim agus an bhrón mar i mthigheann ceo na [genoc]? roimh deallrughadh na gréine. Ní raibh osna ná mairgne le cluinstin níos mó.
    Chonnaic na bráithre an t-athrughadh iongantach seo, acht níor thuig siad é. Níor thuig Maighistir na Noibhíseach, geur chúiseach mar bhí sé, níor thuig an Tighearna Abb acht oiread. Leis an cheist do réidhtuí cuiread coimhéad ar Chleasaidhe bocht na Maighidine Muire.
    Lá amháin dá (réir) raibh sé ag cleasaidheacht tháinig an Tighearna Abb agus Maighistir na Noibhíseach go doras toighe an phobail, agus ag dearcadh fríd poll na h-eochrach chonnaic siad Diarmud cóirighthe i gculaith ghlas, ‘na sheasamh ar a lámhaibh a dhá chois ináirde agus é ag cleasaideacht go dicheallach leis na liathróidibh copair agus na scianaibh.
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir