School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    cuartughadh didine oidhche nuair a casadh seanduine bocht liath air, clúduighthe in aibid donn, crios bán ceangailte fa’ na chorp, cochall as a cheann. Féasóg fada liath ag sguabadh le gaoith, agus mala ar a mhuin. Bheannuigh Diarmud dó go miúnte. Níorbh fhada gur thosuigh siad ag comhrádh. “A thaistealaigh macanta” arsa an mánach “cad fath a bhfuil do chulaith ghlas ó bhárr do chinn go bonnaibh do chos”? “Nach iongantach an t-éideadh atá órt? Caide án seórt duine thú? An de’n t-saoghal seo thú? no cia as a dtáinig tú”? “Táim mara tcídh tú,” arsa Diarmud. Sé Diarmud m’ansin; Is de’n tsaoghal seo mé. Rugadh agus baisdeadh mé in Dún na nGall. Is cleasaidheacht mó chéard. Is deas aoibhinn sóghach an céard i. Ní shílim go bhfuil céard nó slíghe beatha níos fearr le fághail”
    “Tabhair aire, a chara mo chroidhe” arsán mánach. “Tabhair aire
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh