School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

leis an diabhal.
    Ní raibh Diarmud tugtha do Dhiamhasla ná domionnaibh móra. Suid as nach raibh bean do fhéin aige, níor shanntuigh sé bean a chomharsan. Go deimhin dearbhtha ní raibh sé cionntach i bpeacadh na colna. Níor grádhuigh sé an olachán acht [congh]? beag as ghrádhuigh se an té a dhíol é. Cibé d’ól sé ní raibh sé ariamh ar meisge. Duine fúintach creasta do beadh é, grádh agus eagla Dé in a chroidhe agus cráibheacht mhór dón Mhaighdean Mhuire, Gach maidín i dTheach an phobail ar a ghlúnaibh ós coinne iomhaighe na Maighdine Muire dubhairt sé as ceart lár a chroidhe an urnaighe seo “A Mhaighdeán Bheannuighthe, a Mháthair mo Shlánuightheóra, choineád mé ón an uile smál peacaidh gur toil le Dia an bás do chur chugam. Agus nuair atá mé marbh athchuingin ortsa a Bhainrioghán ghlórmhar solus siórruidhe na Flaithis d’fághail do mó [aidain]? bhocht”.
    Tráthnóna amháin le clap-sholas agus an fearthainn ag tuitim go [trou]? bhí Diarmud lubtha, crom faoi mheadhachan an mhála ghlais ag siubhal leis ag
    Maighread Bean Mhic Amhlaoidh
    Múinteoir