School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

Átha Faedha le na díol.
    Ar an bhealach chuimhnigh sé go raibh beagán airgid i na phóca, chuir sé an t-airgead sa chroiceann agus stad nó comhnaidhe ní dhearn sé gur bhain sé an siopa amach. Isteach leis. D’fhiafruigh fear an t-siopa dó caidé bhí sé ag iarraidh ar an chroiceann. “Ó”, arsa seisean “tá mé ag iarraidh níos mó nó bhéadh a dhioghbhail ar dhuine ar bith eile, ná níl buille a mbuailfidh tú air, nach dtuitfidh píosa airgid as”.
    Buaileadh cupla buille ar an chroiceann agus thuit píosa leath-choróin as le gach buille. “tCídhim anois go bhfuil tú ceart” arsa fear an t-siopa, agus thug dó cuid mhór airgid ar chroiceann. Nuair a tháinig an fear bocht ‘na bhaile d’fhiafruigh an duine saidhbhir dó caidé an luach a fuair sé ar chroiceann na bó, agus
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Maighréad Bean Mhic Amhlaoidh