School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    dóigheadh uilig é, acht rinneadh fear úr de, mar ón lá sin amach, stad sé a bheith ag piteógacht thart fá’n teach agus d’imthigh amach i gcionn a ghnoithe.
  2. Pléidh Seám
    Bhí lánamhain nuadh - phósta ann, Mághnus, a bhí ar an fhear, agus níl a fhios cé an t-ainm a bhí uirthi-se. Tamall goirid indiaidh a bpósta d’iarr sí ar Mhághnus caisleán a dhéanamh dí. Rinne sé seo, agus ní bhéadh sí sásta go ndéanfadh sé Pleidh Seám. Bhí Mághnus i gcruaidh - chás, mar nach raibh fhios aige caide’n dóigh a ndéanfaidhe é. D’imthigh sé fá choinne “Billí an Dealáin” agus chuir sé fios air. Tháinig Billí agus a bhata bhuidhe leis. Shuidh Billí, Mághnus agus a bhean síos a chainnt agus a comhrádh le chéile. Sa deireadh,”A Bhata Bhuidhe”, arsa Billí, “déan do chomairle fhéin”.
    AT0571: “All Stick Together”
    Maighréad Bean Mhic Amhlaoidh