School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    reithe go dtí go dteachaidh siad as amharc agus an chuid eile ag sgairtigh air go a sáith aca diomainte dó. Nuair a d'imthigh sé níor leig an eagla dó dul na baile nó bhí duais amuigh an té a bhainfeadh an ceann dó go bhfuighfeadh sé trom an chinn de ór. Bhí seanduine thoir i Loch Barra agus ní rabh aige acht nighean amháin. Ba ghnáthach leis a bheith acasan agus fear eile a bhí i n-Alt an Chorráin agus fear agus bean a bhí istoigh in Áirinn. Nuair a thigeadh sé go Loch Barra bhainfeadh an fear a bhí annsin an fheasóg dó. Nuair a d'imthigh sé am amháin dubhairt an seanduine gurbh é a bhí amaideach na mbaineann an do'n fhear nuair a bhíonn sé ag baint na feasóige de. Nuair a tháinig sé arais d'iarr sé ar an fhear an fheasóg a bhaint dó. Nuair a bhí leiceann amháin sgríobtha aige bhí an cailín ag sguabadh an urláir. Níl fhios agam arsa seise, acht tá fhios agam dá mbéadh ceann óir
    Máire Bean Uí Ghrianna
    Rann na Feirste, Co. Donegal