School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    ceann amháin agus má bháidhtear féin í is cuma. Lá amháin thug Murchadha Mór leis spád agus rinne sé ceis. Ins an oidhche nuair a bhí na ba ag teacht 'sé bó Mhurchadha beag an chéad cheann a tháinig agus tharraing sé an spád uirthi agus mharbh sé í.Bhain Murchadha Beag an craiceann di agus thug sé 'na mhargaidh í. Ni rabh aon ghiota istoigh sa chraiceann nar leagadh soibhrín air. Thainig sé na bhaile agus lan mála airgid leis agus d'innis sé do Mhurchadha Mór caidé'n méid airgid a fuair sé agus dubhairt Murchadha Mór go marbhfadh seisean deireadh na mbó a bhí aige féin agus go mbeadh sé saidhbhear. Mharbh sé deireadh aca agus thug sé an craiceann na mhargaidh. Rinneadh amach gur eallaigh goidte a bhí aige agus
    Kilrean, Co. Donegal
    Róise Bean Mhic Luain