School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    sa chisteanach, istoigh sa chlúdach mar a thugtar ar an áit speisialta atá déanta sa bhalla fana choinne. Luigheann seandaoine an toighe sa chlúdach.
    I bhfad ó shoin ní bheadh simléar ar bith déanta sa bhalla ach an teine déanta ag an bhalla agus an toit ag dul suas leis. Go minic rachfadh an toit fríd an teach agus amach ar an doras in áit amach ar an pholl a bhí fana choinne.
    Ba ghnáthach na puill idir na clochaibh a líonadh suas le cré gorm. Ní rabh iomrádh ar bith ar cement. Bhí an t-urlár déanta de'n rud chéadhna.
    Ní bheadh ar gach teach ach doras amháin agus leath-dhoras ar sin leis an éanlaith a choingeált amuigh agus na paistí a choingbhealt istoigh. Bhí na fuinneogaí fíor-bheag gan gloine ar bith ach craiceann beithidhigh éigin ionnta leis an
        1. buildings
    Kilrean, Co. Donegal