School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    an ghasúir d'fhosgail poll sa talamh agus chuaidh an fear beag ribeach ruadh isteach ann. Tháinig an gasúr isteach chuig a mháthair agus d'inis sé an sgéal dí. Nuair a bhí an sgéal innsighthe aige mhothuigh siad an trup ag an doras agus nuair a d'fhosgail siad é , cé bhí ann ach triúr fear beaga ribeach ruadh. D'iarr siad ar an bhean an gasúr a thabhairt dobhtha nó mharbhfadh siad an bheirt aca. Dubhairt sise nach dtabharfadh agus tharraing ceann aca amach claidheamh. Annsin thug an bhean isteach an gasúr a thabhairt dobhtha bliadhain agus lá. D'imthigh siad agus é leis.Lá amháin bhí an bhean amuigh agus í ag caoineadh.Tháing an fear beag ribeach ruadh chuici agus dubhairt sé go rabh mí eile le déanamh ag an ghasúr agus annsin go dtiocfadh sé chuici arís. Nuair a bhí an mhí thuas tháinig an gasúr 'na bhaile, ach bhí sé chomh h-árd sin nach rabh sé ábalta teacht isteach ar an doras. Dubhairt an mháthair leis " Imigh leat a shean ghlugaigh shalaigh, nó
    Kilrean, Co. Donegal
    Peadar Mac Diarmuid