School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    mhothuigh se go rabh se fein istoigh i seomra agus na sídheóga ag dul cheoil. D'fhan an fear aca go maidin agus fuair sé biadh agus dighe de achan chineál. Nuair a tháinig an mhaidin dubhairt an fear beag ribeach ruadh leis dá ma mhian leis thiocfadh leis-sean ghabhail 'na bhaile. Dubhairt an fear go rachadh. D'iarr an fear beag ribeach ruadh an bhó a fhágailt aige ar feadh míosa nó ní rabh bainne ar bith aca-san. Thug an fear isteach go dtabharfadh agus d'imthigh sé féin leis 'na bhaile. Bhí sé ag smaoitigh leis féin nach bhfeicfeadh sé a bhó a choídhche ach mí o'n lá sin fuair sé an bhó ceangailte sa bhóitheach.
    Bhí gasúr as an áit seo ar fastughadh amuigh i Dún na nGall, agus am amháin bhí sé ag teacht isteach thar na cnocaibh 'na bhaile.Chonnaic sé fear beag ribeach ruadh ag marcuigheacht ar chapall. Tháinig an-eagla air agus d'imthigh sé ag rith . Lean an fear beag ribeach ruadh é gus nuar atháinig siad cómhgharach de theach
    Kilrean, Co. Donegal
    Peadar Mac Diarmuid