School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    tom thart fa'n áit cumhdaighe leis an olann agus na dathanna ab fhíor-deise a chonnaic tú ariamh uirthi. Tháinig fear a' toighe isteach agus dubhairt sé go rabh a cuid olna uilig go leir millte agus d'fhéad sí í a choinbhailt. Ag éirighe an tríomhadh maidin dobhtha bhí an mála ag an doras agus bhí an plainncéad déanta. Táinig fear darbh ainm Jack Chruach an Airgid isteach agus dubhairt sé "Nach mór an truaighe nach bhfuil áird ag Dia ortha-san no tá siad ábalta mórán neithe a dhéanamh". Annsin thoisigh an caoineadh ag an doras agus níor mothuigheadh sidheóg ó shoin ag Sruthán an Chlochair.
    2. Bhí fear amuigh ag coimheád bó ar an Chlochar am amháin. Tháinig fear beag ribeach ruadh fhad leis agus d'iarr sé an bhó air. Dubhairt an fear nach dtabharfadh, ach fuair an fear beag ribeach ruadh greim ar an bhó agus chuaidh isteach i gcarraig léithe. Lean an fear é agus fuair se greim ar ruball na bó. Níor
    Kilrean, Co. Donegal
    Peadar Mac Diarmuid