School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. Cistí Óir i bhfolach
    Pádraig Mac Giobúin
    mar ar leath 10.
    Amuigh thiar ag Cruach an Airgid tá ballóg ann agus tá pota óir i bhfolach. Fágadh annsin í in am na Dlíghthe Pianamhla. Bhí fear ag dul thart maidin amháin ag cuartughadh caora agus chonnaic sé an t- ór. Sgannruigh sé agus theich sé. Dá bhfanfadh sé agus an chroich chéasta a gheárradh bhéadh an t-ór aige.
    Thíos faoi Gháigin tá ór i bhfolach ó am na saighdiúirí dearga. Ní bhfuighidh aon duine é ach duine ruadh de Chloinn Uí Fhionnghaile. Deirtear gur fear a bhí 'na chomhnuidhe in Ailt an tSneachta, agus nuair a tháinig na saighdiuírí air d'imhthigh sé leis an ór.Chuir sé i bhfolach i bpáirc é. Tá sé annsin ó shoin.
    Kilrean, Co. Donegal
    Padraig Mac Giobúin