School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

gcuireann siad é.
    An Coinín
    Tá fairsingeacht coinín fa'n áit seo. Deir na daoine go bhfuil nádur luchóige móire sa choinín, agus nár cheart é a ithe.
    An Ghirrfhiadh
    Tá seacht leigheas ag an ghirrfhiadh 1.leigheas tinneas cinn
    2. leigheas sgeadamáin fríoth ( frithir).
    Deirear gur sean- chailleach pisreogach atá ins na girrfhiadhaí bána. Ba ghnáthach leobhtha-san iad féin a thionntughadh isteach ina ghirrfhiadh go minic.
    An Dobhar-chú
    Seo beathach millteanach agus adharca air. Bíonn sé beo ins na lochannaibh atá 'sna Cruachaibh Gorma. Achan seachtadh bliadhain fásann adharca úra amach as na sean adharca.
    Ritheann se indiaidh daoine le h-éadach dearg ortha. Lá amháin rith sé indiaidh mná a rabh clóca dearg uirthi, ach chaith sise a clóca ar charraig agus sgoilt an dobhar-chú a chloigeann, ag déanamh gur í an bhean a bhí ann.
    An Deargchruach, Co. Donegal