Scoil: An Eaglais, Ceapach Chuinn (uimhir rolla 1395)

Aglish, Co. Waterford
Tomás Ó Leinín

1. An Nodlaig
    Bíonn lá Nodlag ann an cúigiú lá is fiche de Mhí na Nodlag. Do rugadh Ár Slánuightheóir i mBeitil ar an lá san. Déineann mo mháthair an tigh do ghlanadh agus cuireann sí cuileann suas ar an dreasúr agus ar na pichtiúirí. Déineann sí putóg Nodlag agus cístí misle cúpla lá roimh Nodlaig.
    Bíonn na páistí óga ag feitheamh le Santa Claus le súil go dtiocfaidh sé le féirín cúcha. Crochann siad a stocaí suas i n-aice na teine oidhche Nodlag, agus bíonn siad suas le breacadh an lae maidin lae Nodlag ag feitheamh leis an féirín. Cuirtear coinnle mór ag lasadh nuair a bhíonn tuitim na h-oidhche ann Oidhche Nodlag.
    Bíonn fear an phuist an-ghnótach le linn na Nodlag. Bíonn leitreacha agus cárdaí Nodlag aige. Bíonn na siopaí ins na bailte móra gleasta go deas le páipéirí ioldathacha agus le breagáin agus le cuileann. Stadann gach aoinne
    Siobhán De Róiste