School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    a bheannuigh an tobar sin. Má dhéanann tú turas ann go duine tinn tiocfaidh breac aníos ag léimrigh agus gabhfaidh sé síos beo airís má tá an duine le maireachtáil. Má tá sé le bás a fhágháil tiocfaidh an breac aníos, tionntóchaidh sé ar a bhrollach agus gabhfaidh sé síos marbh.
    Bhí sagart i mBéal an Mhuirthid d'arbh ainm an tAthair Ó Riaghallaigh agus aon duine a d'feicfeadh sé ag dul go tobar Carn déarfadh sé leo dhul isteach go dtí an séipéal agus turas na croise a déanamh go raibh sé níos feárr. An lá seo bhí bean as Aít Uí Chonáin ag dul go dtí tobar Chairn an thuras dhe páiste léithe a bhí tinn. Casadh sagart léithí agus dubhairt sé léi gan dhul ann acht a dhul isteach go dtí an séipéal. Ní h-éisteadh sí leis acht chuaidh sí go dtí an tobar. B'eigin í a iomchur abhaile agus ó'n lá sin amach ní raibh cainnt na siubhlóid aici.
    Síghle Ní Mhurchada
    Loch na hOilí, Co. Mayo