School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. Scéal
    Bhí fear ag dul an aonaigh fadó sa bpáirc ó dheas de Éirinn. Thriall sé leis an lá roimh an aonach go dreigheadh sé leath bhealaigh. Bhí bó bhuchais leis an aonaigh. Bhí an bóthar ag dul thar chois coilleadh. Casadh fear leis ar an mbóthar agus sé ag dul. D’Fiafruigh sé dhí cá raibh sé ag dul. Tá mé triall an aonaigh. Tar liomsa anoir tú féin is dó bhó agus bhearfhair mé lóistín dhuit. Diompuigh sé sios eróg bhóthar go dtainic sé chómh fada le geata geal. “Foscail an geata sin anois agus leig isteach an bhó sa bpairc” arsa an fear. “Tar liomsa tú féin anois go dtí an chaisleán go bfuighedh tú lóisdin í gcár na h-oidhche”. Casfar go leor daoine leat sa gcuairt seo agus béidh siad ag craitheadh láimh leat. béidh siad ag tabhairt bídh dhuir le nithe acht ná n-ith aon dath dhe acht an méid a bhéarfas mise dhuit. Beidh siad an cheoú céadhna maidin ambhárach acht na b ith aon dath dhe. Duair dith sé a bhricfeasta ar maidin thosuigh sé ag triall.
    Síghle Ní Chearbhalláin
    Micíl Uí Charraic