School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    le laisg. B'éígin do chuile fhear aca a bhéilí a thabhairt leis ó'n teac sin nó bheadh ocras air mar ní raibh baoghal go dtiúbhradh Dáithí dinnéar dóíbh. Nuair a tháínic an trathnóna bhíodar trom tuirseach sáruighthe. Bhí sé leagtha amach ag cúig fhear déag éíríghe oidhche a dheanamh ar an ngort coirce a bhí bainte an lá sin agus é a chreachadh agus a mhilleadh. Ba é an cúig fhear déag ceanann céádhna a bhain an gort. I lár na h-oidhche bhí na fir go léir réidh leis an gníomh a dheanamh. Triall siad ar an ngort agus níor fhág siad oiread is punann amháin coirce nár sgar siad óna chéíle agus chaith isteach i ndamba uisge. Lá ar na bhárach nuair a déirígh Dáithí bhí teachtaire
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin