School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

chuireadh sé isteach cos amháin.
    Leanfhadh siad mar sin go mbeadh na cosaí uilig isteach acht ceann amháin. An t-é go mbeadh a chos amuigh chuirtí an trom trom ar an duine sin. Séard a dheanfhaidís leis é a chuir ar a ghlúine agus "trom trom ós do chionn nach mbaineann duit ag nach bhfuil fhios ar bith agat go céard é" a rádh ós a chionn. Annsin má thómhaiseann sé i gceart leigfhídhear saor é.
    Uaireannta seo é an rann a bhíodh aca, "lúrabóg, larabóg, leanbhaí buidhne, siúine sicne, sicne mille, dá chois líamhan líamhan lathach nór na gcaileach isteach go Flaitheas" agus"Croghada cradada i lár do dhroma sa, i lár mo dhroma sa, giota leac oidhre chuir iorbal ar staighre cé mhéad méar thuas ar do dhruim
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin