School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    láidir, folláin agus cruaidh, leigthe, gasta ní mharfhaidís an tráth sin, mar fataí a bhíodh aca ar gach béile, agus arán mion choirce dá ndeanamh féin. Acht na dhiaidh sin níl fir na h-aimsire seo leath-ionchurtha leó.
    Is iomdha sin duine a fuair bás lé sgór bliadhan agus nach iomdha sean scéalta, pisreóga agus sean amhráin a chuaidh sa gcré leó a bheadh ag teastáil anois dá mbéidis lé fághail. Ní shin lé rádh acht go bhfuil go leór beó fós agus seanchas bhreagh aca gur fiú a bhailiúghadh agus a choingbheál.
    Sé an fáth gur tugadh Dúbhloch ar an mbaile mar gheall ar loch beag atá suidhte i gceartlár na ndúmhach ann. Tá cáil mór ar an loch chéadhna mar creideann na sean daoine gur