School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    cionn an sleághain. Acht ba mhaith an mhaise do Sheán é. Thug sé truslóg ar chúl agus leig thairis an dorn. Ba bheag nár thuit an Bingeamach isteach ar a bhéal agus a aghaidh sa teine.
    As sin a thánaic. D'ionnsuigh an bheirt a chéile mar bheadh dhá choileach Márta ann. Suas agus anuas o'n teine go dtí an doras ag smolachadh 'gus ag sáthadh a chéíle agus gan focal as ceachtar de'n dís. Acht ba gearr go raibh an bhuaidh ag Seán. Bhí sé ag fanacht lé deis a bhuille go fóíghideach agus fuair sé sin ar deireadh. Bhuail sé Liam isteach glan díreach san mbéal agus d'fhág sé dearg in a chuid fola é. B'éigin de'n Bhingeamach glanadh leis agus dhá fhiacal briste in a bhéal. Fhaid is bhí Liam Bingeam beó níór iarr sé aon tineóntaidhe ag obair in aiscídh dó.
    Nuair a cailleadh Liam ba é a mhac Artúr a fuair an
    Tomás Ó Conmhacháin