Scoil: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Iorruis a thóg an teach mór dó. Ba é aseo an t-aon teach amháin ann cinn sgláta a bhí hart ins na h-imteachtaí lé linn an ama seo. Ba iad Micheál Ruadh Ó Raghallaigh agus Sean-Dáithe Ó h-Eifrín a thóg na giobóil atá in aice an tighe.
    Bhí an cíos ana árd. Bhíodh deich sgilling an acra ar an talamh, agus, ar ndóigh ní h-é an cuid a b'fhearr de a bíodh ag na tineóntaithe bochta, acht na portaigh, na criathraigh, agus an talamh ba luime agus ba feosaidhe. Dá mbeadh obair le déanamh ag an tighearna ní raibh air acht dhul go tineóntaidhe éicint agus iarraidh air theacht chuige go n-iondúil bhíódh sé ag marcuidheacht ar an gearrán bán, laisg in a láimh aige. Dá ndúilteóchadh an tineóntaidhe é, d'árdóchadh sé an cíós, b'fhéidir cúig sgilleach nó seacht is sé pighne san acra. B'olc agus ba éidtrearach na béilí a bhíodh lé fághail ag a lucht oibre -cúpla sean-fhata, glas, lobhtha a bhíodh líónta lé
    Tomás Ó Conmhacháin
    Pádhraic Ó Ciaráin